ADHD och koffein - Detta bör du tänka på
Många med ADHD använder koffein som ett sätt att få mer energi och förbättra fokus. En kopp kaffe på morgonen eller en energidryck under dagen kan kännas som en självklar lösning för att piggna till. Men vad händer egentligen i kroppen, och varför upplever vissa att de snarare blir trötta av koffein?

Så påverkar kaffe och energidryck dig med adhd
Hur påverkar koffein personer med adhd?
Koffein är ett stimulerande ämne som påverkar det centrala nervsystemet. För många utan ADHD ger koffein en ökad känsla av vakenhet genom att blockera adenosin, en signalsubstans som gör oss sömniga. Men för personer med ADHD kan effekten vara annorlunda.
Eftersom ADHD innebär en annorlunda reglering av dopamin och andra signalsubstanser, kan koffein ibland fungera på ett liknande sätt som ADHD-medicin. Vissa upplever att kaffe och ADHD fungerar bra ihop, och att koffeinet kan hjälpa till att förbättra koncentrationen. Men andra märker motsatsen – de blir snarare trötta av kaffe, vilket kan kännas både förvirrande och frustrerande. Om man tar adhd-medicin bör man vara extra försiktig med energidrycker och kaffe.
Varför blir vissa med adhd trötta av koffein?
Det finns flera förklaringar till varför vissa blir trötta av koffein ADHD. En av de främsta anledningarna handlar om adenosin och sömn. Normalt sett blockerar koffein adenosinreceptorer, vilket gör att vi känner oss piggare. Men om hjärnan har en hög känslighet för adenosin eller om det redan finns mycket ackumulerad trötthet, kan koffeinet i vissa fall leda till att hjärnan överkompenserar – vilket resulterar i trötthet istället för vakenhet.
En annan möjlig förklaring är att koffein, genom sin påverkan på dopamin, kan ha en lugnande effekt på vissa personer med ADHD. Detta liknar hur stimulantia (som ADHD-medicin) ofta fungerar annorlunda för personer med ADHD jämfört med neurotypiska individer. Därför kan vissa känna sig trötta av koffein istället för pigga.
Energidrycker och adhd – en dålig kombination?
Många med ADHD använder inte bara kaffe, utan även energidrycker för att få en extra kick. Men precis som med kaffe upplever vissa att de blir trötta av energidryck ADHD. Detta kan bero på att energidrycker ofta innehåller mer än bara koffein – exempelvis höga halter av socker och andra stimulerande ämnen som kan påverka hjärnans balans negativt.
Effekten av koffein på personer med adhd är väldigt individuell
Är kaffe och adhd en bra kombination?
Om koffein hjälper eller stjälper vid ADHD är väldigt individuellt. För vissa kan en måttlig mängd koffein bidra till bättre fokus och minskad impulsivitet, medan andra blir trötta av kaffe ADHD och märker att det snarare gör dem mer ofokuserade eller avslappnade.
Om du upplever att du blir trött av kaffe eller energidrycker, kan det vara värt att testa att minska koffeinintaget och se hur det påverkar din energi och koncentration. Kanske reagerar din kropp bättre på andra strategier, som en stabil sömnrutin, mer fysisk aktivitet eller en balanserad kost.
Slutsats
För personer med ADHD kan koffein ha både positiva och negativa effekter. Vissa upplever ökad fokus och bättre energi, medan andra märker att de blir trötta av koffein ADHD och inte får den effekt de förväntat sig. Om du märker att koffein gör dig trött snarare än pigg, kan det vara värt att utforska andra sätt att hantera din energi och koncentration – och kanske fundera på om det är dags att minska på kaffekopparna. Här kan du läsa mer om adhd och trötthet.
Vanliga frågor och svar
Hur många energidrycker kan jag dricka per dag?
Det beror på koffeinhalten och din känslighet. Generellt bör vuxna inte överstiga 400 mg koffein per dag (cirka 2 stora burkar). För unga rekommenderas max 100 mg (cirka 1 liten burk). Läs mer här.
Hur många koppar kaffe kan jag dricka per dag?
Hur mycket kaffe man kan dricka är individuellt och beror på ens egna toleransnivå. Generellt rekommenderas max 400 mg koffein per dag för vuxna, vilket motsvarar ungefär 4–5 koppar kaffe (beroende på styrka och storlek). Läs mer här.