Kan ADHD växa bort?

Det är många som undrar om ADHD kan försvinna med åldern. Eller är det så att ADHD är permanent och något man måste leva med hela livet? Forskning visar att ADHD är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som har biologiska och genetiska faktorer, men det betyder inte att symtomen alltid är desamma genom hela livet.

Kan adhd växa bort?

Hur förändras ADHD över tid?

ADHD yttrar sig på olika sätt beroende på ålder. Hos barn handlar det ofta om hyperaktivitet, impulsivitet och koncentrationssvårigheter, medan vuxna kan uppleva mer inre rastlöshet, svårigheter att planera och hantera ansvar. Studier visar att vissa individer upplever en minskning av symtom med åldern, särskilt den yttre hyperaktiviteten, men svårigheter med exempelvis organisation och fokus kan kvarstå.

Kan ADHD försvinna helt?

En vanlig fråga är: Kan ADHD växa bort helt? Svaret är att det varierar från person till person. En del får bättre strategier för att hantera sina utmaningar, medan andra fortsätter att uppleva symtom som påverkar vardagen. För vissa kan en bättre förståelse av sig själv, anpassningar i miljön och rätt stöd leda till att ADHD inte längre känns som ett hinder.

Är ADHD permanent?

ADHD har en neurologisk grund, vilket innebär att hjärnan fungerar på ett visst sätt genom hela livet. Däremot kan symtomen förändras och bli mindre påtagliga. Genom terapi, medicinering, livsstilsförändringar och ökad självkännedom kan många hantera sina svårigheter och leva ett fungerande liv.

Vad säger forskningen?

Forskningen tyder på att upp till 50% av de som diagnostiseras med ADHD i barndomen fortfarande har märkbara symtom i vuxen ålder. Hos andra kan symtomen minska så mycket att diagnoskriterierna inte längre uppfylls. Det betyder dock inte att de helt saknar utmaningar – de har ofta bara hittat strategier som gör att ADHD inte längre påverkar dem lika mycket. 

Läs mer och testa dig på adhdtest.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *