Får man göra lumpen om man har ADHD?

Att genomföra värnplikten, ofta kallad ”lumpen”, är en dröm för många unga i Sverige. Men hur påverkar en diagnos som ADHD möjligheten att bli antagen? Svaret är inte entydigt och beror på flera faktorer.

Detta gäller för dig med ADHD som vill göra lumpen

Bedömning vid mönstring

Under mönstringen gör Plikt- och prövningsverket en helhetsbedömning av den sökandes hälsa, fysiska förmåga och psykologiska lämplighet. ADHD är inte automatiskt diskvalificerande, men kan påverka bedömningen beroende på symtomens svårighetsgrad och hur de hanteras i vardagen.

Individuella faktorer spelar roll

En person med ADHD som har god impulskontroll, klarar av att arbeta i grupp och inte har stora koncentrationssvårigheter kan bedömas som lämplig för militärtjänst. Däremot kan svårare symtom, såsom bristande uthållighet, svårigheter med auktoritetsförhållanden eller problem med struktur och disciplin, leda till att man inte anses lämplig.

Mediciner och militär utbildning

Användning av ADHD-medicin kan vara en faktor vid bedömningen. I vissa fall krävs att den sökande kan fungera utan medicin för att anses lämplig. Detta beror på att militära förhållanden kan innebära situationer där medicinering inte alltid är tillgänglig eller lämplig.

2022 gjorde försvarsmakten en regeländring gällande personer med NPF

Regeländring kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar

I april 2022 ändrade Försvarsmakten regelverket kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Ändringen innebär att personer med lindrig ADHD, som inte behöver medicinering och som uppfyller övriga krav för att kunna genomföra grundutbildning med värnplikt, nu har möjlighet att pröva eller mönstra. Detta markerar en viktig förändring i synen på neuropsykiatriska diagnoser inom Försvarsmakten.

Vad kan man göra om man vill göra lumpen trots ADHD?

Den som har ADHD och vill göra lumpen bör vara ärlig under mönstringen och visa hur de hanterar sin diagnos. Det kan vara bra att ha dokumentation från läkare eller psykolog som styrker att man fungerar väl i vardagen och att diagnosen inte påverkar arbetsförmågan negativt.

Sammanfattningsvis är det möjligt att göra lumpen med ADHD, särskilt efter regeländringen 2022. Dock beror det på individens förmåga att hantera sina symtom och hur dessa påverkar militär utbildning och arbete.